24/09/2022

Alpski bedem podzemne utvrde

U prvoj polovici 20. stoljeća, Kraljevina Italija pokazala je teritorijalni interes za jadransku obalu prema Austro-Ugarskoj Monarhiji, a nakon završetka Prvog svjetskog rata prema Kraljevini SHS, kasnije Jugoslaviji.

Godine 1914. Kraljevina Italija napustila je Trojni savez, a 1915. potpisala je tajni sporazum s Antantom – Londonski ugovor, kojim su joj obećani dijelovi hrvatske jadranske obale. Kao odgovor, Italija objavljuje rat Austro-Ugarskoj. Nakon rata, Austro-Ugarska se raspada, a Italija dobiva dio obećanog teritorija.

Konačno, Rapalskim ugovorom određena je granica između Kraljevine SHS i Kraljevine Italije, pri čemu je Rijeka pripala Italiji.

U 1930-ima, Kraljevina Italija započinje gradnju Alpskog zida (Vallo Alpino) kao linije obrane svoje granice, pri čemu se dio prema Jugoslaviji naziva Vallo Alpino Orientale i proteže se u dužini od oko 220 metara.

S druge strane, Jugoslavija gradi manja utvrđenja u obliku bunkera kao dio Rupnikove linije.

Na uzvisinama uz grad izgrađen je niz utvrda koje su bile kombinacija podzemne logistike i nadzemnih borbenih objekata, predstavljajući vrhunac talijanskog vojnog inženjeringa.

Utvrde su bile prilagođene morfologiji terena i maksimalno su koristile mogućnost vizualnog uklapanja u okolinu. Često su birani prirodni udubljenja, nedostupna izravnoj neprijateljskoj vatri, s kamufliranim betonskim ulazom i rezervnim izlazom. Kroz hodnik ili stubište ulazilo se u unutrašnjost utvrda, gdje su se nalazili sanitarni čvorovi, a dio utvrda imao je vrata koja su se hermetički zatvarala, sprječavajući napade otrovnim plinovima, tadašnjim najvećim strahom, te ventilacijske filtre. U glavnom dijelu utvrde nalazilo se skladište oružja i alata, hrane i vode, te zapovjedni položaj koji je imao fotofonsku komunikaciju s odvojenim osmatračnicama, oklopljenim i naoružanim. Iznad zemlje izbijala je teška čelična oklopna kupola s puškarnicom iz koje su vojnici koristili teške mitraljeze.

Kupole su imale betonsku oblogu prekrivenu kamenjem i bile su gotovo neprimjetne, a puškarnice su bile dodatno zaštićene čeličnim štitovima, najčešće su bile u blizini kupola kao rezervna obrana.

Izgradnja Alpskog bedema nikada nije potpuno dovršena. Rat je započeo prije nego što je završena, zbog izloženosti Rijeke i velikih napetosti s istoka. Od svih planiranih, samo su dva uporišta, Katarina A i Katarina B, bila potpuno dovršena i opremljena. Iz obje utvrde moglo je djelovati ukupno 300 vojnika. Podzemna utvrda Monte Lesco na Velom vrhu bila je dovršena, ali nikada opremljena i stavljena u funkciju.

San Giovanni na Rujevici i Dorčići na Drenovi bili su samo iskopani za podzemne utvrde i djelomično betonirani.

Nije značajno drugačije bilo ni s utvrdama na sušačkoj strani grada, gdje je jugoslavenska vojska izgradila samo nekoliko manjih bunkera, dok je talijanska strana planirala izgradnju utvrda na Trsatu, brdu Sv. Križa i u području Martinšćice. Trsatske dvije utvrde trebale su biti dobro opremljene, ali su ostale u početnim fazama izgradnje. Dvije utvrde na brdu Sv. Križa su pomaknute gradnjom, ali također nisu dovršene. Bunkeri koji su nadzirali cestu i vodeni prostor u Martinšćici, tj. istočni prilaz Sušaku, bili su opremljeni teškim mitraljezima i protuoklopnim topovima.

Nakon kapitulacije Italije, Nijemci preuzimaju kontrolu. Njemačke utvrde bile su drugačije, to su bili artiljerijski betonski bunkeri, obično u skupinama od tri, s odvojenim zapovjednim mjestom. Takvi objekti izgrađeni su u Urinju, u centru Sušaka, na Turniću.

Godine 1945. fortifikacijski sustav ostao je netaknut. Njemački vojnici koristili su ga za otpor partizanskim snagama i nisu ga uspjeli uništiti.

Utvrde na Katarini nikada nisu osvojene, vojnici su se predali jer nisu imali izbora i bili su strijeljani iznad.

Kasnije su podzemne objekte vandalizirali Jugoslaveni.

Danas podzemne utvrde koristimo za turističke ture s vodičem, koje su osmišljene kao zabavne ture – rekonstrukcijske šetnje s najzanimljivijim činjenicama iz prošlosti i vrlo atraktivnim prirodnim lokacijama i objektima. Pridružite nam se na ovoj jedinstvenoj avanturi i otkrijte tajne Alpskog bedema! Rezervirajte svoje mjesto već danas i proživite povijest na poseban način.

HI!
WE ARE HAPPY TO FIND YOU HERE!
LET7S START OUR JOURNEY!

BOOK YOUR ADVENTURE

    Hvala za poslano

    Javljamo vam se u najkracem roku. Za to vrijeme procitajte nase zadnje novosti iz rubrike ADVENTURER BLOG