24/09/2021

Banska Vrata i Lujzijanska cesta: povijesni dragulj hrvatske

Lujzijanska cesta (Via Ludovicea) jedna je od najvažnijih cesta u povijesti Hrvatske, koja je povezivala Rijeku i Karlovac, ali i jedna od najvažnijih prometnica u Austro-Ugarskoj Monarhiji.

Za projektiranje i izgradnju ceste bio je zadužen Filip Vukasović, a gradnja je trajala od 1803. do 1811. godine. Cesta je dobila ime po Mariji Lujzi, kćeri austrijskog cara Franje II. i drugoj supruzi Napoleona Bonapartea.

Najzahtjevniji građevinski pothvat bio je prolazak kroz strmi kanjon Rječine, gdje je malo tko od stanovnika Rijeke vjerovao da će biti moguće izgraditi cestu. Zbog toga je Filip Vukasović dao uklesati natpis “Per gli increduli” (onima koji ne vjeruju) u udubljenje ispred Rijeke, kod Banskih vrata.

Nakon pobjede bana Jelačića nad Mađarima 1848. godine, vrata su preimenovana u Banska vrata, a stari natpis zamijenjen je natpisom posvećenim banu Jelačiću.

S izgradnjom autoceste Rijeka-Zagreb, Lujzijana je izgubila svoj prometni značaj, ali je svakako preporučujemo onima koji žele uživati u prirodnim ljepotama Gorskog kotara i riječkog zaleđa.

Banska vrata su jedna od naših destinacija na turama jer pružaju savršen pogled na kanjon, nekadašnju talijansko-jugoslavensku granicu, brdo Katarina i neosvojivu tvrđavu Katarina B iz Drugog svjetskog rata.

Također, Banska vrata su početna točka za jedinu planinarsku rutu u centru Rijeke.

Preko puta Katarine nalazi se brdo Trsat, na čijem se vrhu od 138 metara nalazi Trsatska gradina, koja je još u prapovijesti služila kao Liburnijska promatračnica, odakle se kontrolirao put iz unutrašnjosti prema moru. Ova je lokacija služila i Rimljanima tijekom jačanja obrambenog sustava – Liburnijskog limesa, čije je središte bio grad-tvrđava Tarsatika, na mjestu današnjeg Starog grada.

Želite li doživjeti povijest iz prve ruke? Pridružite nam se na našim turama i otkrijte čari Banskih vrata i Lujzijanske ceste! Rezervirajte svoje mjesto već danas i krenite na putovanje kroz vrijeme.

HI!
WE ARE HAPPY TO FIND YOU HERE!
LET7S START OUR JOURNEY!

BOOK YOUR ADVENTURE

    Hvala za poslano

    Javljamo vam se u najkracem roku. Za to vrijeme procitajte nase zadnje novosti iz rubrike ADVENTURER BLOG