24/08/2022

Vela draga: prirodno čudo i raj za penjače

Vela Draga je prirodni fenomen u vapnenačkoj stijeni, koji su sile prirode – potresi, vjetrovi, sunce i voda – počele oblikovati još od razdoblja krede, prije 140 milijuna godina.

Kanjon se proteže u duljini od 3500 metara, uglavnom u smjeru istok-zapad. Počinje u blizini ulaza u tunel Učka s istarske strane, na 600 metara nadmorske visine, a završava blizu Boljunskog polja na visini od 150 metara.

Gornji dio kanjona širok je 450 metara, dok je najuži dio kanjona širok 150 metara.

Padaline s Učke slijevaju se u bujične potoke, od kojih neki završavaju u Veloj dragi na njenom krajnjem istočnom dijelu, čiji su rubovi vertikalno odsječeni. Sakupljena voda bujice pada u ponor gotovo 100 metara dubok, stvarajući tako najviši vodopad u Istri, koji nije dobio svoje ime jer je samo povremena i privremena pojava.

Vela Draga je poznata po brojnim šiljastim stijenama i tornjevima, od kojih su neki uništeni tijekom gradnje tunela Učka.

Nakon što je slavni alpinist Emilio Comici iz Trsta osvojio njene tornjeve početkom 20. stoljeća, Vela Draga postala je popularno mjesto za treninge, a danas je nezaobilazna lokacija za sve ljubitelje slobodnog penjanja.

Želite li iskusiti čari Vele Drage i osvojiti njene vrhove? Pridružite nam se na nezaboravnoj avanturi! Rezervirajte svoje mjesto sada i postanite dio ove nevjerojatne prirodne ljepote.

HI!
WE ARE HAPPY TO FIND YOU HERE!
LET7S START OUR JOURNEY!

BOOK YOUR ADVENTURE

    Hvala za poslano

    Javljamo vam se u najkracem roku. Za to vrijeme procitajte nase zadnje novosti iz rubrike ADVENTURER BLOG